Yeasts: Bavarian, Munich Lager or German Lager
Fermentables:
słód pilzneński - pilsen malt
słód monachijski - munich malt
słód karmelowy ciemny - cara >300 SRM (ypu have to find equivalent)
słód karmelowy jasny - cara 75 SRM
słód palony z Żywca - carafa II Special
Płatki owsiane błyskawiczne - Oats, Flaked
słód wiedeński - vienna malt
Jęczmień palony - barley, roasted
Hops:
Chmiel Marynka 20g - hmm

Chmiel Lubelski 10g - Saaz
Award winning recipe I (Polish)
Słody
słód pilzneński 1,8kg
słód monachijski 2,7kg
słód karmelowy ciemny 0,15kg
słód karmelowy jasny 0,2kg
słód palony z Żywca 0,2kg
Płatki owsiane błyskawiczne 0,1kg
Chmiele
Chmiel Marynka 20g
Chmiel Lubelski 10g
Drożdże
Drożdże WLP830 German Lager
Zacieranie
66°C-wsypane słody
62°C - 30min
62°C - 72°C
72°C - 35°C
76°C - 15°C
Wysładzanie:
ok.7l wody o temp 75°C do uzyskania:
16l 17,5°Blg w kotle warzelnym
oraz 1,3l o gęstości 10,5°Blg jako rezerwa do refermentacji
Chmielenie
Marynka -20g 60min
Lubelski- 10g 15min
Fermentacja
Brzeczka nastawna : 19,5°Blg
objętość początkowa ok 14l
Burzliwa - 23dni temp.8°C-12°C
Cicha - 20 dni 7°C-10°C
Brzeczka nastawna: 19,5°Blg
Brzeczka po burzliwej: 6,5°Blg
Brzeczka końcowa : 6,0°Blg
Rozlew
Wyszło ok. 13l piwa
Refermentacja: 65g glukozy
Award winning recipe II
Słody
słód wiedeński 3,0kg
słód monachijski 2,0kg
słód pilzneński 1,0kg
słód karmelowy jasny 0,5kg
słód Caraaroma 0,5kg
słód Biscuit 0,2kg
Jęczmień palony 0,2kg
Chmiele
Chmiel Marynka szyszki - 20g
Chmiel Lubelski szyszki - 30g
Drożdże
Drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager
Ekstrakt słodowy ciemny WES 1,7kg dodany na 10 minut przed końcem gotowania
Zacieranie
zacieranie w lodówce turystycznej 120 min 70-65°C
Czas gotowania
60 minut
Chmielenie
20g Marynki na 60 minut
30g Lubelskiego na 10 minut
Fermentacja
4 tygodnie burzliwej w temp około 7°C zeszło do 7blg , 3 tyg cichej zeszło do 6 blg
Rozlew