• Please visit and share your knowledge at our sister communities:
  • If you have not, please join our official Homebrewing Facebook Group!

    Homebrewing Facebook Group

Looking for Baltic Porter recipes and yeast?

Homebrew Talk

Help Support Homebrew Talk:

This site may earn a commission from merchant affiliate links, including eBay, Amazon, and others.

RootDownBrewing

Well-Known Member
Joined
Aug 16, 2011
Messages
52
Reaction score
1
Location
Roanoke
My local club has chosen Baltic porter as the first competition beer style for 2012 and after some research I am realizing that this beer is either a tough one to find much info on and/or is just not a popular style these days

Have any of you brewed a good Baltic porter and care to share your recipes? Yeast selection help is appreciated as well.

Thanks!
 
Yeasts: Bavarian, Munich Lager or German Lager

Fermentables:
słód pilzneński - pilsen malt
słód monachijski - munich malt
słód karmelowy ciemny - cara >300 SRM (ypu have to find equivalent)
słód karmelowy jasny - cara 75 SRM
słód palony z Żywca - carafa II Special
Płatki owsiane błyskawiczne - Oats, Flaked

słód wiedeński - vienna malt
Jęczmień palony - barley, roasted

Hops:
Chmiel Marynka 20g - hmm :)
Chmiel Lubelski 10g - Saaz

Award winning recipe I (Polish)

Słody
słód pilzneński 1,8kg
słód monachijski 2,7kg
słód karmelowy ciemny 0,15kg
słód karmelowy jasny 0,2kg
słód palony z Żywca 0,2kg
Płatki owsiane błyskawiczne 0,1kg
Chmiele

Chmiel Marynka 20g
Chmiel Lubelski 10g

Drożdże
Drożdże WLP830 German Lager

Zacieranie
66°C-wsypane słody
62°C - 30min
62°C - 72°C
72°C - 35°C
76°C - 15°C

Wysładzanie:
ok.7l wody o temp 75°C do uzyskania:
16l – 17,5°Blg w kotle warzelnym
oraz 1,3l o gęstości 10,5°Blg jako rezerwa do refermentacji
Chmielenie
Marynka -20g – 60min
Lubelski- 10g – 15min
Fermentacja

Brzeczka nastawna : 19,5°Blg
objętość początkowa ok 14l
Burzliwa - 23dni –temp.8°C-12°C
Cicha - 20 dni –7°C-10°C

Brzeczka nastawna: 19,5°Blg
Brzeczka po burzliwej: 6,5°Blg
Brzeczka końcowa : 6,0°Blg
Rozlew

Wyszło ok. 13l piwa
Refermentacja: 65g glukozy

Award winning recipe II

Słody
słód wiedeński 3,0kg
słód monachijski 2,0kg
słód pilzneński 1,0kg
słód karmelowy jasny 0,5kg
słód Caraaroma 0,5kg
słód Biscuit 0,2kg
Jęczmień palony 0,2kg

Chmiele
Chmiel Marynka szyszki - 20g
Chmiel Lubelski szyszki - 30g

Drożdże
Drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager

Ekstrakt słodowy ciemny WES 1,7kg dodany na 10 minut przed końcem gotowania

Zacieranie
zacieranie w lodówce turystycznej 120 min 70-65°C

Czas gotowania
60 minut

Chmielenie
20g Marynki na 60 minut
30g Lubelskiego na 10 minut

Fermentacja
4 tygodnie burzliwej w temp około 7°C zeszło do 7blg , 3 tyg cichej zeszło do 6 blg
Rozlew
 
Here's mine. Came out great. 10 gallon batch so scale as needed.
Baltic Porter

Batch Size: 10.00 gal
Boil Time: 60 min

Ingredients
29 lbs Pale Malt, Maris Otter (3.0 SRM) 86.57 %
2 lbs Brown Malt (65.0 SRM) 5.97 %
1 lbs Special B Malt (147.0 SRM) 2.99 %
8.0 oz Black Malt, Debittered (550.0 SRM) 1.49 %
8.0 oz Kiln Coffee Malt (165.0 SRM) 1.49 %
4.0 oz Chocolate Malt (350.0 SRM) 0.75 %
4.0 oz Chocolate Malt, Pale (225.0 SRM) 0.75 %
1.60 oz Challenger [5.60 %] (60 min) 16.7 IBU
1.00 oz Northern Brewer [9.00 %] (60 min) 16.7 IBU
1.00 oz Sterling [8.70 %] (15 min) 4.3 IBU
1 Pkgs SafLager West European Lager (Fermentist #S-23)

Beer Profile
Original Gravity: 1.087 SG
Bitterness: 37.7 IBU
Color: 31.8

Mash Profile
60 min Saacrification at 152.0 F
10 min Mash Out at 168.0 F
 
Back
Top