Ss Brewing Technologies Giveaway!

Home Brew Forums > Home Brewing Beer > DIY Projects > Auber PID - PROBLEM (HELP)
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-20-2011, 11:12 PM   #1
Plankton
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Brandon, FL
Posts: 49
Default Auber PID - PROBLEM (HELP)

I just finished building my brew system. I am running a VR8200 using LP with a constant pilot light on an Auber SYL-2362 PID. I just completed my first test run.

Here is the problem: When my water temp in my HLT reaches ~80F, the PID shuts the gas to the burner off. If I pull the RTD out of the thermo-well and the temp drops below 80F, the burner turns back on. It is very strange. I have the PID set to 165F.

Has anyone experienced this problem before.

BTW- I have another PID configured to run a HEX and it works flawlessly.

Thanks for any assistance.

__________________
Plankton is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-20-2011, 11:25 PM   #2
howabouttheiris
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2009
Location: Austin, TX
Posts: 231
Liked 2 Times on 2 Posts

Default

C vs F issue?

__________________
howabouttheiris is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-21-2011, 12:25 AM   #3
stlbeer
Senior Member
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
stlbeer's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Jan 2008
Location: Fenton, MO
Posts: 880
Liked 33 Times on 32 Posts
Likes Given: 82

Default

Is the PID configured for the right sensor? By default they are configured for a type K thermocouple.

__________________
stlbeer is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-21-2011, 01:00 AM   #4
Plankton
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Brandon, FL
Posts: 49
Default Temp conversion

Quote:
Originally Posted by howabouttheiris View Post
C vs F issue?
I thought of that. However, both current temp and target temp would both be C or F. Based on this, I concluded it was not a temp conversion problem.
__________________
Plankton is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-21-2011, 01:03 AM   #5
Plankton
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Brandon, FL
Posts: 49
Default Sensor

Quote:
Originally Posted by stlbeer View Post
Is the PID configured for the right sensor? By default they are configured for a type K thermocouple.
I did connect and set the correct temperature reading. I am comfortable the sensor is correct. I compared my other PID and an external thermometer and all three agreed to each other.
__________________
Plankton is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-21-2011, 08:35 AM   #6
GatorDad
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Mar 2011
Location: Brandon, Florida
Posts: 234
Liked 5 Times on 4 Posts
Likes Given: 20

Default

Hello Brandon FL!

GatorDad is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply



Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need PID Help -Auber Instruments 2362 buckeyebrewer DIY Projects 10 01-19-2013 12:13 AM
what Auber PID controller for RIMs kegtoe DIY Projects 2 12-23-2010 03:10 PM
Auber Settings bkloos DIY Projects 0 11-11-2010 12:15 AM
Love vs. Auber jcav DIY Projects 14 07-22-2010 12:44 AM
Auber help please! lschiavo DIY Projects 0 01-31-2010 03:32 AM