Boa discussão...
Tens razão sobre o podcast, lembro disso.
Mas tu tens alguma referência literária sobre a "captura" dos óleos aromáticos do lúpulo pelo fermento, ou como isso funciona? Já ouvi várias vezes isso, de alguns cervejeiros falando publicamente, mas nenhuma informação além dessa afirmação.
No livro do For the Love of Hops tem dois parágrafos apenas sobre fermento, segue o que está escrito:
"A majority of breweries separate beer from yeast before dry hopping, particularly yeast that will be repitched. Dresler said Sierra Nevada keeps yeast active not only to consume oxygen trapped in the hop bags, but because otherwise compounds produced only by the interaction of hops and yeast may be missing. “We don’t get the same floral estery notes in some other beers if we use the torpedo process (described later) simply cold without yeast contact time,” he said.
To illustrate the role yeast may play, Steve Parkes, brewer and owner of the American Brewers Guild, has students fill two growlers. One contains nearly finished beer with yeast present, and the other has no yeast. “Then toss in some Cascade,” he said. “Should I dry hop before I filter or after I filter? The result will be different. That kind of experiment is simple."
Ou seja, que é diferente o resultado, com certeza é, mas até que ponto será que uma técnica retira mais aromas que a outra?
Abraço