dual stage temp controller for 2 freezers?

Homebrew Talk - Beer, Wine, Mead, & Cider Brewing Discussion Forum

Help Support Homebrew Talk:

rcrabb22

Well-Known Member
Lifetime Supporter
Joined
Jun 23, 2008
Messages
716
Reaction score
25
Location
Illinois
I have read the online owners manual for the Love TSS2 and it is as clear as mud. Could I regulate 2 freezers using 1 dual stage temp controller with 2 temp probes?
 

camiller

Well-Known Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
1,907
Reaction score
50
Location
Omaha, NE
Without reading the docs for that model myself I'll guess no. And here is why. Generally a two stage controller lets you set two temps, one is a upper limit and the other is a lower limit. When the temperature rises past your upper limit the cooling circuit gets powered. When the temperature drops below the other the heating circuit gets power.

Point me to a link to your spec sheet and I'll take a look.
 

keelanfish

Well-Known Member
Joined
Aug 28, 2008
Messages
315
Reaction score
6
Location
Decatur, GA
I agree with camiller but will add that I think the draw of both frezzers being on at the same time (if that's even possible) might prove to be too much for a single controller to handle. Also, is it possible to wire two thermometer probes into it?
 

camiller

Well-Known Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
1,907
Reaction score
50
Location
Omaha, NE
Looking at the doc BK linked it dies look like it could work since each "stage" can be set to heat or cool but.... the combined amperage of two freezers might overload it, or the house circuit it is hooked up to. C2 is limited to 8 amps while c1 can go to 16 amps. The biggest concern would be the unlikely (but eventual) instance where both freezers kick on at the same time.
 
OP
rcrabb22

rcrabb22

Well-Known Member
Lifetime Supporter
Joined
Jun 23, 2008
Messages
716
Reaction score
25
Location
Illinois
Thanks for the replies.

The amperage overload was my main concern so I'll probably not attempt 2 freezers. I may pursue a freezer and fermentation chamber using fan and ducts to pull cool air from the freezer to the chamber controlled by one stage and freezer control with the other stage.
 

DakotaPrerunner

Well-Known Member
Joined
Jan 1, 2009
Messages
168
Reaction score
13
Location
Edmonds
I think it has more to do with the amp load from your freezers compressor. My little 5.5 cubic foot freezer only draws around 2 amps at full load. Camiller is correct; each output from the controller can be set normally open or normally closed. I believe all you would need to have are two temp probes and get all of the parameters correct.
 
Top