Pid error message driving me crazy!!!! - Home Brew Forums

Register Now!
Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Equipment/Sanitation > Pid error message driving me crazy!!!!

Thread Tools
Old 09-02-2008, 06:23 AM   #1
Jan 2008
Posts: 1,104
Liked 109 Times on 75 Posts

so my pid controller working my heating element keeps reading "bad loop" and i cant figure out whats going on and the wired part is last week it was working and now it wont do anything... can someone please help me??

Reply With Quote
Old 09-02-2008, 06:31 AM   #2
Sep 2007
Posts: 102
Liked 1 Times on 1 Posts

This error basically means that the controller "thinks" that its output be it heat or cooling, is not working because the system does not seem to be responding fast enough to the controllers output of heat or cooling, you need in to increase the PID cycle time to next highest setting until this error goes away. Omega controllers typically defualt to something like 15 seconds for the system to see a delta in temp.

Reply With Quote
Old 09-08-2008, 12:39 PM   #3

Could be an input error:
If it's a 2-wire RTD a jumper between terminals 3-4. If it's a 3-wire RTD the 2 wires of the same color go between terminals 3-4. The lone color wire goes on terminal 1. Check resistance of RTD.
What kind of output is it? 4-20MA, AC Triac, etc. Only a current output can detect an open loop. Above response is valid if using PID mode. Has no effect if in Ramp/Soak mode.
Mead Lane Brewing
The liver is evil and must be punished

Reply With Quote
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
You guys are driving me crazy...LOL DSeibel Cider Forum 7 02-24-2009 07:20 PM
CO2 leaks are driving me crazy Hermish Equipment/Sanitation 6 01-15-2009 08:50 PM
Chill haze is driving me crazy. batches_brew Beginners Beer Brewing Forum 18 09-25-2008 05:08 PM
Craft Beer Radio Driving me crazy. dantodd General Chit Chat 28 01-15-2007 12:53 AM

Forum Jump