Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Brewing Software > I think I discovered what causes my efficiency issues.
Reply
 
Thread Tools
Old 08-01-2012, 05:15 PM   #1
kh54s10
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
kh54s10's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Tiverton, Rhode Island
Posts: 7,916
Liked 846 Times on 714 Posts
Likes Given: 228

Default I think I discovered what causes my efficiency issues.

Using Beersmith 2 I have been getting varying efficiency. I think I have finally tracked this down.

I have made my equipment profile and it looks like sometimes I leave the batch size alone and on others I have changed it to the amount I wanted in the fermenter.

I figured batch size would be the final amount but looking closer I see that to get 5.25 gallons "in fermenter" the batch size is 5.75 gallons.

Now I have to wait til next week to confirm that this was my problem.


kh54s10 is offline
 
Reply With Quote
Old 08-01-2012, 05:41 PM   #2
MichaelBrock
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jun 2011
Location: Alachua, FL
Posts: 493
Liked 31 Times on 26 Posts
Likes Given: 40

Default

According to Beersmith, the "Batch Size" field is the volume "as measured into the fermenter" and that agrees with my experience.


MichaelBrock is offline
 
Reply With Quote
Old 08-01-2012, 06:19 PM   #3
kh54s10
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
kh54s10's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Tiverton, Rhode Island
Posts: 7,916
Liked 846 Times on 714 Posts
Likes Given: 228

Default

Maybe I have worded things a little wrong. In the equipment profile I set the batch size to 5.75 gallons and that gives 5.25 gallons for bottling.

I then manually changed the batch size on the recipe page to 5.25 gallons. So I think I am diluting the recipe. As I am still collecting 7 gallons to get 5.25 in the fermenter.

Am I wrong?
kh54s10 is offline
 
Reply With Quote
Old 08-01-2012, 06:54 PM   #4
MichaelBrock
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jun 2011
Location: Alachua, FL
Posts: 493
Liked 31 Times on 26 Posts
Likes Given: 40

Default

The "batch volume" in the profile serves as a default for recipes when you choose the particular profile. If you then change it on the recipe page Beersmith will adjust the numbers on the recipe page (and elsewhere) to adjust to that new volume. So regardless of what you select as the "batch volume" in the equipment profile, if you enter 5.25 as the "Batch Size" on the recipe design page Beersmith will change the recipe numbers to suite that volume. So, yes, if you're collecting 7 gallons of wort and ending up with a batch size of 5.75 gallons but Beersmith has calculated your grain bill expecting a 5.25 batch then your OG will definitely be low.
MichaelBrock is offline
 
Reply With Quote
Reply


Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BeerSmith Issues mlevings12 Brewing Software 14 08-24-2012 01:53 PM
BeerSmith IBU issues scottyg354 Brewing Software 2 12-10-2011 10:59 PM
Issues with Beer Tools Pro mjatrucker Brewing Software 0 07-21-2011 02:19 PM
beersmith issues skyebrewing Brewing Software 6 10-12-2010 06:10 AM
Ingredients On BeerSmith Issues Maveric777 Brewing Software 3 01-24-2009 02:49 AM


Forum Jump

Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS