Please help me figure out my Chugger Pump - Home Brew Forums
Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Equipment/Sanitation > Please help me figure out my Chugger Pump
Cool Brewing Giveaway - Supporting Membership Drive & Discount

Reply
 
Thread Tools
Old 04-29-2012, 05:50 PM   #1
jawilson20
Recipes 
 
Mar 2011
atlanta, ga
Posts: 278
Liked 11 Times on 7 Posts



Click image for larger version

Name:	image-3952085649.jpg
Views:	255
Size:	46.3 KB
ID:	59339

Typical Chugger Pump set up with out port facing up. This pump does not seem to want to work. All it does when starting is give an initial burst of water. It then sounds just like the other (impeller running). I have tested these lines with the other pump, so plumbing is not a concern.

Please help, I am so tired of working on this system.


__________________
LIKE MY FACEBOOK PAGE

https://www.facebook.com/ResurgensBrewing

 
Reply With Quote
Old 04-29-2012, 08:55 PM   #2
outside92129
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
 
outside92129's Avatar
Recipes 
 
Apr 2011
Carlsbad, CA
Posts: 1,224
Liked 63 Times on 51 Posts


Try taking the head apart, also removing the mag drive, then put it all back together. I'm assuming you're not having air lock problems.

Can you lower the end of the output hose and see if it pumps? I had a Chugger that couldn't pump to height but it did blasted out just fine at a lower level.

They're really good at returns/exchanges so if the above doesn't work give them a call.



 
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 12:15 AM   #3
HDIr0n
Recipes 
 
Oct 2010
Missouri City, Texas
Posts: 552
Liked 29 Times on 26 Posts


I have a Tee on the output of mine with a ball valve on a drain so I can purge the air out of the system.


Untitled by HDIr0n, on Flickr

Kind of hard to see if you aren't zoomed in, but I think it might show you what I am saying.

 
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 09:32 PM   #4
fletchsj
Recipes 
 
Dec 2010
Beaverton, OR
Posts: 366
Liked 4 Times on 4 Posts


are you letting the pump prime? IE opening the out valve fully and letting it fill prior to turning on the pump?you might also check to see if you have the large or small impeller. as I found the stainless pumps had the small impeller and my plastic one came with a large impeller. pushes water further... And, it's not binding or anything right? (no loud screaching noise?) might call them and ask for tech assistance of an exchange. They have been great pumps for me so far.

 
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 10:14 PM   #5
brewingmeister
Recipes 
 
Apr 2009
middle of nowhere
Posts: 1,896
Liked 182 Times on 136 Posts


sounds like the pump is not primed. you have air and liquid in the head and not just liquid.
__________________
............Alright Brain, you don't like me, and I don't like you. But lets just do this, and I can get back to killing you with beer......~Homer

 
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 10:30 PM   #6
jawilson20
Recipes 
 
Mar 2011
atlanta, ga
Posts: 278
Liked 11 Times on 7 Posts


Quote:
Originally Posted by brewingmeister
sounds like the pump is not primed. you have air and liquid in the head and not just liquid.
Very well could be the case. Tell me where I am going wrong in the following scenario.

1 - liquid comes into pump head via gravity by opening ball valve on kettle.

2 - wait for liquid to stabilize then turn pump on

3 - either the pump would run as it should or I would get an initial outburst of liquid into to kettle then nothing else.
__________________
LIKE MY FACEBOOK PAGE

https://www.facebook.com/ResurgensBrewing

 
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:00 PM   #7
brewingmeister
Recipes 
 
Apr 2009
middle of nowhere
Posts: 1,896
Liked 182 Times on 136 Posts


if it doesn't get going from the opening of the valve on the inlet side I have had good luck getting prime by pouring water down the outlet hose.
__________________
............Alright Brain, you don't like me, and I don't like you. But lets just do this, and I can get back to killing you with beer......~Homer

 
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:02 PM   #8
jawilson20
Recipes 
 
Mar 2011
atlanta, ga
Posts: 278
Liked 11 Times on 7 Posts


Quote:
Originally Posted by brewingmeister
if it doesn't get going from the opening of the valve on the inlet side I have had good luck getting prime by pouring water down the outlet hose.
But should I really need to do that? It was my impressions that these pumps were not temperamental like that. Am I crazy to expect more out of these guys?
__________________
LIKE MY FACEBOOK PAGE

https://www.facebook.com/ResurgensBrewing

 
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:11 PM   #9
fletchsj
Recipes 
 
Dec 2010
Beaverton, OR
Posts: 366
Liked 4 Times on 4 Posts


you should have the valve open on the outlet side of the pump as well. the liquid will actually flow all the way through the pump (without turning it on) and you will see the level in your connection going to the next vessel (or same if you are recirculating.) If you just open the kettle valve you have trapped air in the pump head and line.

 
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:13 PM   #10
brewingmeister
Recipes 
 
Apr 2009
middle of nowhere
Posts: 1,896
Liked 182 Times on 136 Posts


well, they aren't self priming pumps so they can be fussy some times. the lower they are in the setup the easier they tend to prime. I believe the LG pump is self priming if you get too fed up with the non self priming ones.


__________________
............Alright Brain, you don't like me, and I don't like you. But lets just do this, and I can get back to killing you with beer......~Homer

 
Reply With Quote
Reply
Thread Tools



Forum Jump