Pid syl-2352 problem - Home Brew Forums
Register Now For Free!

Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Electric Brewing > Pid syl-2352 problem

Reply
 
Thread Tools
Old 10-27-2011, 09:15 AM   #1
bloke
Recipes 
 
Apr 2010
Finland
Posts: 44
Liked 1 Times on 1 Posts



HI,

I dont get my syl-2352(auberins) and TC K100M probe(http://www.auberins.com/index.php?ma...ts_id=165),SSR 25A to work properly.
Everything should be connected the right way.

Problem is i can get the the temp to stay at the set "sv" value 65 degrees Celsius in my case. It alway gets higher and higher.

after an autotune it starts ok and heater stops a bit under the set "sv" temp but after a while the "pv" value is a few degrees over "sv" and the heater starts even if the "pv" value is higher than the choosen "sv" value. How is this possible? Im getting nuts here soon. please help!!

 
Reply With Quote
Old 10-27-2011, 01:47 PM   #2
mavrick1903
Recipes 
 
May 2011
Stoughton, WI
Posts: 330
Liked 4 Times on 3 Posts


Call Auber. I had a problem with mine too (my problem, not theirs) they helped me walk through what was wrong. likely a connection somewhere is not what it should be.

 
Reply With Quote
Old 10-29-2011, 09:59 PM   #3
bloke
Recipes 
 
Apr 2010
Finland
Posts: 44
Liked 1 Times on 1 Posts


ok so i got an answer from Auber.

telling me to reset the pid settings to default and run again.
so I did but temp. still getting too high.

Then I did an autotune again with with a starting water temp of 24 degrees C.
After that I could get temp to be with in 2 degress from SV value 65 Celsius

strange ting is that is heats up when itīs at 65 and heating too 66-67 to let it cool down to 65 and start again...

Any ideas how i can manipulate the P, I, or D or any maybe HY values to make it hold it at 65 or at east let it cool to 64 and warm up to 65

cheers

 
Reply With Quote
Old 10-30-2011, 12:19 AM   #4
samc
Recipes 
 
Aug 2008
Portland OR
Posts: 5,387
Liked 63 Times on 59 Posts


read post#13 http://www.homebrewtalk.com/f170/aub...issues-234714/

 
Reply With Quote
Old 01-21-2012, 05:07 PM   #5
bloke
Recipes 
 
Apr 2010
Finland
Posts: 44
Liked 1 Times on 1 Posts


this pid really make me go crazy!!
I had it calibrated to 65degress yesterday when i heated up my HLT with 2 other
thermometers in the water. when it was 65 degrees I calibrated my pid to that temp.

today when i tried to heat it up again I had the sv value to 65. when the pv value also
was at 65 and it was stable( i have the pid controller in on/off mode, as thermostat)
the other 2 thermometers told me another story. was about 10 degrees wrong again

why is the damn controller give me different values every time? anyone?

 
Reply With Quote
Old 01-21-2012, 06:07 PM   #6
Stevo2569
 
Stevo2569's Avatar
Recipes 
 
Jan 2011
C-VILLE, Tn
Posts: 1,283
Liked 32 Times on 25 Posts


Are they all the same thermos. RTD or Thermocouple? Why 65? Calibrate at 152-155. I have several thermos that read different at different temps but the same calibrated at mash temps.
__________________
Fermentation may have been a greater discovery than fire."
-David Rains Wallace


My Brewing Apparatus

 
Reply With Quote
Old 01-21-2012, 06:48 PM   #7
bloke
Recipes 
 
Apr 2010
Finland
Posts: 44
Liked 1 Times on 1 Posts


thanks for your reply stevo!
The one in my HLT is a thermocouple, I have ordered a new RTD from Auber.
Well 65 as in celsius degrees is about 152 F.

are you saying that even if calibrated it will only tell the right temp at the temp you did
calibrate it at? well that cant me right. it have to be at a 0.01 error margin but better about one degree at least.

What about the 10 degree error at the same mash degree from day to day? isnt that really strange?

cheers
"even a stopped clock shows the right time twice a day"

 
Reply With Quote
Old 01-21-2012, 07:25 PM   #8
samc
Recipes 
 
Aug 2008
Portland OR
Posts: 5,387
Liked 63 Times on 59 Posts


A loose connection or poor ground will often create crazy readings with a thermocouple. I use the RTD from Auber with no problems like that. My thermocouples with my BCS controller can do some crazy stuff.

 
Reply With Quote
Old 01-21-2012, 07:36 PM   #9
Stevo2569
 
Stevo2569's Avatar
Recipes 
 
Jan 2011
C-VILLE, Tn
Posts: 1,283
Liked 32 Times on 25 Posts


Quote:
Originally Posted by bloke
thanks for your reply stevo!
The one in my HLT is a thermocouple, I have ordered a new RTD from Auber.
Well 65 as in celsius degrees is about 152 F.

are you saying that even if calibrated it will only tell the right temp at the temp you did
calibrate it at? well that cant me right. it have to be at a 0.01 error margin but better about one degree at least.

What about the 10 degree error at the same mash degree from day to day? isnt that really strange?

cheers
"even a stopped clock shows the right time twice a day"
Ahh. 65 C.
__________________
Fermentation may have been a greater discovery than fire."
-David Rains Wallace


My Brewing Apparatus

 
Reply With Quote
Old 01-21-2012, 07:37 PM   #10
bf514921
Recipes 
 
Dec 2009
Central City
Posts: 279
Liked 1 Times on 1 Posts


i had problems with my pid and thermalcouple as described. Turns out, i needed to vent my control box. If i remeber right there is an ambient sensor on the back of the PID controller where the thermalcouple connects. if your ambient temp is off, so is the reading of the TC. this thread might help http://www.homebrewtalk.com/f170/k-t...2352-a-290249/

 
Reply With Quote
Reply
Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Auber 2352 PIDs terrazza Electric Brewing 5 10-13-2011 10:17 PM
Help with Auber 2352 bendavanza Electric Brewing 3 08-16-2011 07:38 PM
Help with Auber 2352 PID Navy_Brewer Electric Brewing 0 04-05-2011 07:38 PM
Auber SYL-2352 PID issue: Temp way off JayInJersey Electric Brewing 10 02-16-2011 12:44 AM
Auber 2352 vs. 2362 paledragon Electric Brewing 0 12-19-2010 02:24 PM


Forum Jump