Coldbreak Brewing Giveaway - Winners Drawn!

Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Electric Brewing > EGCFI question.
Reply
 
Thread Tools
Old 10-08-2011, 09:19 PM   #1
Bsquared
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
Bsquared's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Oct 2006
Location: San Diego
Posts: 1,829
Liked 57 Times on 52 Posts
Likes Given: 22

Default EGCFI question.

So I'm in the process of powering on my new control panel, and keep triggering my GFI, I have gone through my wiring and can't find any shorts or loose connections, But I think there might be an issue with the eGCFI .It appears I it is being tripped when one leg is accessed to power the 120VAC stuff. I bought this off ebay for 20, so If its the problem Oh well.

It was a three wire eGFCI power cord for a carrier 240VAC air conditioner. what I did was rewire it to a four wire dryer pigtail. I opened it up and saw that the two hot leads went through the circuity, and the green ground/neutral bypassed all the circuitry. I rewired the two hot leads of the dryer plug through the eCFCI and left the white neutral and green ground unchanged, and just ran it on the outside of the housing.

when I plug the power cord/eGFCI in to the dryer outlet, it powers up fine, and I can test and reset it just fine. when I plug the twist lock into the panel it is fine.

For my system I have a key on and two lighted switches before the main power relay is switched on. The key switches on power to the wireless router, the first switch switches on the power for the BCS-460, and the final switch turns on the main power mechanical relay.

Now when I turn the key to power up the router, if the router if connected it trips the eGFCI. But if the router is not plugged in it will not trip it, but if it press the lighted switch to turn on the BCS it will trip the circuit, or plug in the router.

I guess what I am getting at, is there a way to get this to work? or should I scrap it and install a spa panel, like everyone else?
Click image for larger version

Name:	Library - 1602.jpg
Views:	114
Size:	42.6 KB
ID:	35514

Click image for larger version

Name:	Library - 1601.jpg
Views:	116
Size:	39.8 KB
ID:	35515

Click image for larger version

Name:	Library - 1604.jpg
Views:	118
Size:	40.4 KB
ID:	35516


Bsquared is offline
 
Reply With Quote
Old 10-08-2011, 11:03 PM   #2
P-J
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Mar 2010
Location: Charlotte, NC
Posts: 3,335
Liked 292 Times on 229 Posts
Likes Given: 495

Default

Your GFCI cord is only monitoring the 2 hot lines by design. The original 3rd wire was ground for an AC unit. Now with your modified setup, the GFCI is still only monitoring the 2 hots. When you connect any 120V devices the current path for it is through one of the GFCI lines and that current is then returned through the neutral. This is an unbalanced load as seen by that GFCI unit.

You must use a GFCI that monitors the 2 hots and the neutral whenever you use it for 120/240V applications.


P-J is offline
 
Reply With Quote
Old 10-08-2011, 11:04 PM   #3
Maxkling
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2010
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 554
Liked 30 Times on 17 Posts
Likes Given: 1

Default

http://www.homebrewtalk.com/f170/tro...g-help-269239/

Read through that post.

Edit:: PJ beat me, anyways that post pretty much sums up what PJ just stated.
__________________
Denny Conn - “The best beer possible with the least effort possible while having the most fun possible!”

Me - "Gun Control Means Using Both Hands."
Maxkling is offline
 
Reply With Quote
Old 10-08-2011, 11:49 PM   #4
Bsquared
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
Bsquared's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Oct 2006
Location: San Diego
Posts: 1,829
Liked 57 Times on 52 Posts
Likes Given: 22

Default

Doh! Thanks.
Bsquared is offline
 
Reply With Quote
Reply


Thread Tools



Forum Jump

Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS