Coldbreak Brewing HERMS Giveaway!

HomeBrewSupply AMCYL Brew Kettle Giveaway!


Home Brew Forums > Home Brewing Beer > DIY Projects > Kegerators and Keezers > Help Wiring a Ranco Single Stage
Reply
 
Thread Tools
Old 03-15-2011, 03:20 PM   #1
Rusty18
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Boston
Posts: 19
Default Help Wiring a Ranco Single Stage

I ordered a used Ranco unit ETC111000-000 off the bay, the unit came from a reputable seller who has sold a number of the same controller. I wired it according to these instructions: http://powersbrewery.home.comcast.ne...ancoetcdoc.pdf

With the help of this step by step process (completed for single stage) using this thread:
http://www.homebrewtalk.com/f51/how-...ctions-145370/

I checked to make sure all of the wires are tight and secure to each other. I plugged it in and nothing, tried the set button a few times, nothing.

Any suggestions?
Is it possible the unit is shot?

I can't post an attachment to show a pic but not sure it would help because it is a little difficult to show how the wires are connected and sourced.


Rusty18 is offline
 
Reply With Quote
Old 03-16-2011, 01:39 PM   #2
Rusty18
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Boston
Posts: 19
Default

any ideas?


Rusty18 is offline
 
Reply With Quote
Old 03-16-2011, 03:33 PM   #3
wildwest450
Registered User
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 9,099
Liked 170 Times on 155 Posts
Likes Given: 4

Default

What does the screen show when it's powered up? I used these instructions to do all of mine, and they were all good to go. You should be using a romex connector on the base in case the cord get's pulled, it won't rip out. http://www.amazon.com/Romex%C2%AE-Co.../dp/B0003S2MEQ


http://www.rcreptiles.com/blog/index...1000_thermosta

Pics would help, just upload to a free site and link them.

_
wildwest450 is offline
 
Reply With Quote
Old 03-16-2011, 03:59 PM   #4
Rusty18
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Boston
Posts: 19
Default

Quote:
Originally Posted by wildwest450 View Post
What does the screen show when it's powered up?
_
This is the isuue, the screen does not even turn on.

I will see if I can get a pic tonight.
Rusty18 is offline
 
Reply With Quote
Old 03-16-2011, 04:05 PM   #5
wildwest450
Registered User
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 9,099
Liked 170 Times on 155 Posts
Likes Given: 4

Default

Sounds like a wiring problem. It looks simple, but it's easy to switch a wire around, or not get one tight.

_
wildwest450 is offline
 
Reply With Quote
Old 03-28-2011, 01:53 PM   #6
Rusty18
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Boston
Posts: 19
Default

Will it make a difference if the controller is an 112000 240v? Does it need a converter or something?
Rusty18 is offline
 
Reply With Quote
Old 03-28-2011, 03:28 PM   #7
Kieran
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chicago, IL
Posts: 122
Liked 1 Times on 1 Posts

Default

Quote:
Originally Posted by Rusty18 View Post
Will it make a difference if the controller is an 112000 240v? Does it need a converter or something?
The 112000 is a low voltage 24V model, not 240V.
Check if your Ranco says 240/120/COM or 24/COM on the upper terminal block. If the latter, you may have ordered or received the wrong model for your application.
Kieran is offline
 
Reply With Quote
Old 03-28-2011, 04:18 PM   #8
Rusty18
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Boston
Posts: 19
Default

It's says 24v.... So am I SOL? Is they any way to convert it?

Or should I put it on ebay and get a differenet one?
Rusty18 is offline
 
Reply With Quote
Old 03-28-2011, 05:26 PM   #9
Kieran
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chicago, IL
Posts: 122
Liked 1 Times on 1 Posts

Default

Quote:
Originally Posted by Rusty18 View Post
It's says 24v.... So am I SOL? Is they any way to convert it?

Or should I put it on ebay and get a differenet one?
You would need a 24v plug in adapter for the Ranco controller, and you would use the Ranco to trigger a second relay.

You're probably better off just buying the right model or seeing if you can exchange it.


Kieran is offline
 
Reply With Quote
Reply


Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How To: Ranco Two Stage ETC Wiring Instructions Doc Robinson Fermenters 18 09-11-2013 05:05 PM
Need Troubleshooting Help on RANCO Single Stage CCBW Kegerators and Keezers 8 09-24-2010 08:50 PM
Ranco two stage temp controller ?s dogtailale Fermenters 1 08-19-2010 05:49 PM
Dual stage ranco help... homie072001 Brew Stands 2 02-08-2010 03:26 AM
Wiring a Ranco Ranco ETC-111000 McKBrew Brew Stands 1 02-18-2009 07:09 PM


Forum Jump

Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS