Effeciency issues and faulty equipment /sighs - Home Brew Forums

Register Now!
Home Brew Forums > Home Brewing Beer > All Grain & Partial Mash Brewing > Effeciency issues and faulty equipment /sighs

Thread Tools
Old 04-04-2010, 01:08 PM   #1
SwampassJ's Avatar
Mar 2010
Coral Springs, FL
Posts: 2,163
Liked 38 Times on 35 Posts

Got everything prepped up the night before and checked the calibration of both the hydrometer and the thermometer and all checked out clear.

Took a measurement on the pre boiled wort and came out with a 1.040 w/ a temp of around 120 degrees so I let it sit and cool some more. Re measured it at 80 degrees and I still had a 1.040... Son of a bitch. Tried rechecking the hydrometer in water and it sank to the bottom. Tried it in the pool and it submerged to the tip, so I'm probably going to be having some good stuff.

13lbs Pale Malt
.5lbs Carapils
.5lbs Biscuit
1lb Crystal 10
Mashed at 155 for 90 minutes and then sparged at 168 to top up to about 8 gallons.

Boiled down to 6 gallons. Hydrometer reading upon pitching 1.030. So going by my guess on how far my hydrometer is off I should be around 1.065-.1070.

Now here is my problem. This is the 2nd hydrometer I've had to toss in consecutive brews and this is getting rediculous having them break/go bad after 1 brew.

Reply With Quote
Old 04-04-2010, 01:09 PM   #2
Registered User
Feb 2010
Posts: 728
Liked 8 Times on 7 Posts

Get a rfefractometer

Reply With Quote
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My procedure...is faulty but where jmorignot Beginners Beer Brewing Forum 6 01-06-2010 02:54 AM
Faulty Bottlecaps? benko Equipment/Sanitation 7 06-25-2009 09:05 AM
Faulty Hydrometer? Orangevango Equipment/Sanitation 4 06-25-2008 02:03 PM
Faulty Yeast? delgie General Techniques 2 02-17-2008 02:37 PM

Forum Jump