Happy HolidaySs Giveaway - Last Sponsor Giveaway of the Year!

Come Enter the BrewDeals/FastFerment Giveaway!


Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Brewing Software > Beersmith is kicking out 2 rounds of batch sparge?
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-14-2010, 03:44 AM   #1
dmbnpj
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Mar 2009
Location: NC
Posts: 536
Liked 2 Times on 2 Posts
Likes Given: 3

Default Beersmith is kicking out 2 rounds of batch sparge?

I use kegs for brewing and have entered all that information into beersmith. For some reason when I preview brewsheet under the mash it is kicking out 2 rounds of batch sparge. I dont want it to do this. I only do one round of sparging. How can I get it to show me only one sparge?

__________________
dmbnpj is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 03:50 AM   #2
shecky
Moderator
HBT_MODERATOR.png
Feedback Score: 0 reviews
 
shecky's Avatar
Recipes 
 
Join Date: May 2008
Location: Watertown, CT
Posts: 37,958
Liked 3518 Times on 3406 Posts
Likes Given: 2

Default

Click details in the mash profile, go down to batch sparge options and click 'batch sparge using batches that fill' and 'drain the mash tun before starting to batch sparge.' Leave 'sparge using equal size batches' blank.

__________________
shecky is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 03:53 AM   #3
dmbnpj
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Mar 2009
Location: NC
Posts: 536
Liked 2 Times on 2 Posts
Likes Given: 3

Default

I tried that and it didnt work. Also, is it relevant that this will be a 10 gallon batch? I was thinking I would still do a single batch sparge?

__________________
dmbnpj is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 03:56 AM   #4
IrregularPulse
Hobby Collector
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
IrregularPulse's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 43,523
Liked 2797 Times on 2744 Posts
Likes Given: 122

Default

Or just take your boil volume minus what you extract from your first runnings and sparge once with that amount. Beersmith in my experience has been great to get the process down. but after 2 years I use it for OG estimates and temperature calcs only.

__________________
Tap Room Hobo

I should have stuck to four fingers in Vegas. :o - marubozo
IrregularPulse is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 04:40 AM   #5
DizzyPants
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: May 2009
Location: Seattle
Posts: 197
Liked 2 Times on 2 Posts
Likes Given: 1

Default

Yeah, I don't get that too. The second sparge is like 1.63 gallons and then a bigger one. Doesn't make sense...

~Diz

__________________
DizzyPants is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 04:50 AM   #6
stevedasleeve
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2009
Location: Betelgeuse
Posts: 901
Liked 41 Times on 38 Posts
Likes Given: 2

Default

Maybe read the manual and perhaps a book on brewing ? Might help.

__________________
stevedasleeve is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 01:20 PM   #7
shecky
Moderator
HBT_MODERATOR.png
Feedback Score: 0 reviews
 
shecky's Avatar
Recipes 
 
Join Date: May 2008
Location: Watertown, CT
Posts: 37,958
Liked 3518 Times on 3406 Posts
Likes Given: 2

Default

Quote:
Originally Posted by dmbnpj View Post
I tried that and it didnt work. Also, is it relevant that this will be a 10 gallon batch? I was thinking I would still do a single batch sparge?
Hmm, worked for me. I don't think batch size matters. Just do what IP suggested.
__________________
shecky is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 01:57 PM   #8
Revvy
Post Hoc Ergo Propter Hoc
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
Revvy's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Dec 2007
Location: "Detroitish" Michigan
Posts: 40,804
Liked 2767 Times on 1657 Posts
Likes Given: 3485

Default

Close out beersmith after you make the changes and re-open it and see if it takes the changes. I had the same issues with a beer on my "work" copy in my office when I transferend a recipe I created on my home copy to it. I think I did it a couple times without the settings changed, then shut it down and re-opened it and it was fine...or toggle between different views like classic brewsheet and the other options. It takes awhile to get it to take but it does.

__________________

Like my snazzy new avatar? Get Sons of Zymurgy swag, here, and brew with the best.

Revvy's one of the cool reverends. He has a Harley and a t-shirt that says on the back "If you can read this, the bitch was Raptured. - Madman

I gotta tell ya, just between us girls, that Revvy is HOT. Very tall, gorgeous grey hair and a terrific smile. He's very good looking in person, with a charismatic personality... he drives like a ****ing maniac! - YooperBrew

Revvy is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-18-2010, 04:03 PM   #9
mariojr
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2008
Location: Raleigh,NC
Posts: 311
Liked 7 Times on 5 Posts
Likes Given: 159

Default

The first sparge is just an addition of water to mash to make it equal the second sparge. So technically you are still doing only one sparge in the addition to the original draining of your tun.

__________________
-----

Mario


A Flower?
mariojr is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply



Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Beersmith Batch Sparge Questions DPB Brewing Software 1 02-10-2010 08:06 PM
BrewSmith and batch sparge rounds pretzelb Brewing Software 3 12-22-2009 05:30 PM
Help with batch sparge settings on beersmith. emgesp1 Beginners Beer Brewing Forum 20 10-22-2009 06:01 AM
Beersmith- How do I Set it Up for a Batch Sparge? RonRock Brewing Software 6 10-08-2009 02:46 AM
Beersmith batch sparge question??? Schnitzengiggle Brewing Software 2 08-20-2009 05:49 PM



Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS