Happy HolidaySs Giveaway - Last Sponsor Giveaway of the Year!

Come Enter the BrewDeals/FastFerment Giveaway!


Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Brewing Software > beersmith
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-12-2012, 12:59 AM   #1
brockettbrews
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Mar 2012
Location: rock hill, sc
Posts: 568
Liked 1 Times on 1 Posts
Likes Given: 1

Default beersmith

i was making a 2 gallon batch. did everything it said on the recipe, but when i was done i had way too much wort. i ended up just making it too a five gallon batch. has anyone else had this problem??? where do i change it to a two gallon batch. this is my third beer using this software and never had this happen before.

__________________
brockettbrews is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-12-2012, 05:04 PM   #2
Double_D
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
Double_D's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Feb 2011
Location: Las Vegas, Nevada
Posts: 1,359
Liked 38 Times on 36 Posts
Likes Given: 78

Default

You just have to adjust your batch size when inputing the recipe. Are you doing all grain or extract? If you only needed 2 gal of wort why did you take more than you needed? Were you using one of the sample recipes?

__________________
Double_D is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-13-2012, 02:13 AM   #3
brockettbrews
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Mar 2012
Location: rock hill, sc
Posts: 568
Liked 1 Times on 1 Posts
Likes Given: 1

Default

all grain. it was my on recipe will have to check the recipe size.

__________________
brockettbrews is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-25-2012, 02:13 PM   #4
Pie_Man
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
Pie_Man's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Gainesville, FL
Posts: 1,347
Liked 134 Times on 126 Posts
Likes Given: 13

Default

I think you need to do this in two places, the batch size under the design tab of the recipe will scale the grain bill ,hops, and style comparison to a 2 gallon batch. You also need to make sure the batch volume is set correctly under the equipment profile as that determines the mash water volumes. That's probably where the misstep occurred. Also, make sure the recipe design is set to use the proper equipment profile.

You'll have to just laugh this one off. You were probably wondering why you were using so much mash and sparge water for a two gallon batch.

__________________
Pie_Man is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-26-2012, 01:25 AM   #5
brockettbrews
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Mar 2012
Location: rock hill, sc
Posts: 568
Liked 1 Times on 1 Posts
Likes Given: 1

Default

i was lol. I mean I have used it before and it worked perfect.

__________________
brockettbrews is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply



Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BeerSmith Help HopSong Brewing Software 1 01-25-2012 05:08 PM
BeerSmith 2 SRM msjulian Brewing Software 3 10-18-2011 12:10 PM
Beersmith 2.0 kcross13 Brewing Software 3 10-04-2011 04:52 PM
Beersmith WenValley Brewing Software 3 07-30-2009 06:23 AM
Beersmith plumber Brewing Software 25 02-22-2008 03:09 AM



Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS