Spike Brewing 12.5 Conical Fermenter Giveaway - Enter Now!

Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Brewing Software > Batch Sparging w/ iBrewmaster

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-21-2011, 10:46 PM   #1
mrduna01
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jun 2010
Location: Louisville, KY, KY
Posts: 870
Liked 24 Times on 22 Posts

Default Batch Sparging w/ iBrewmaster

Anyone know how to do this? I usually batch sparge twice. Basically I add my strike water, let the mash go for an hour or so. Then I add my first sparge water addition and then drain. I then add a second round of sparge water and drain. I think this is a double batch sparge? I can't figure out for the life of me how to set the iBrewmaster app to give me separate water volumes for sparging. Does this make since? Thanks for any help you can provide with this app as I'm brewing in the AM. Why can't beersmith release an app already?!

__________________
mrduna01 is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-20-2011, 03:58 PM   #2
Wrecked
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Apr 2010
Location: West Texas
Posts: 112
Liked 3 Times on 3 Posts
Likes Given: 5

Default

Quote:
Originally Posted by mrduna01 View Post
Anyone know how to do this? I usually batch sparge twice. Basically I add my strike water, let the mash go for an hour or so. Then I add my first sparge water addition and then drain. I then add a second round of sparge water and drain. I think this is a double batch sparge? I can't figure out for the life of me how to set the iBrewmaster app to give me separate water volumes for sparging. Does this make since? Thanks for any help you can provide with this app as I'm brewing in the AM. Why can't beersmith release an app already?!
I am having the same issue.

/bump
__________________
Blind Pirate Brewing Co.
Plundering Brain Cells Since 2010
Wrecked is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-27-2011, 11:39 PM   #3
FirefightingBrewer
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jul 2011
Location: Upper Marlboro, Maryland
Posts: 63
Likes Given: 2

Default

I am also having the same issue. Been winging it.

__________________
FirefightingBrewer is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-30-2012, 10:09 PM   #4
BrewLynch
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Council Bluffs, Iowa
Posts: 13
Likes Given: 1

Default

Bump!

__________________
BrewLynch is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-01-2013, 09:26 PM   #5
alestateyall
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 735
Liked 88 Times on 57 Posts
Likes Given: 5

Default

I can give you a work around.

1) add your mash-in, mash-out steps as normal

2) add an auto-calc/sparge/volume step

3) add a free-form/sparge/volume step

4) edit sparge from step 2; change to free-form and divide volume provided by 2.

5) edit sparge from step 3; set volume to same volume as calculated in step 4.

The volumes will all be correct to achieve the desired preboil volume. If you want your two sparge volumes to be different make sure the total from the two sparges adds to the auto-calc value from step 2.

PS. You will get a warning message about putting a free-form sparge after another sparge. Just click OK.

__________________
alestateyall is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools