Ss Brewing Technologies Giveaway!

Home Brew Forums > Home Brewing Beer > DIY Projects > STC-1000 Installed W/ Slight Problem
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-05-2014, 09:04 PM   #1
SeminoleFan_27
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 10
Likes Given: 3

Default STC-1000 Installed W/ Slight Problem

An hour ago, hooked-up my new GE chest freezer to the SCT-1000. It was programmed to the following

1) Target Temp= 2c (Cold Crashing)
2) Differential= 1c
3) Compressor Delay= 3 minutes
4) Calibration= -1c

The STC-1000 brought the temperature down to 2c, and then kicked off like it is supposed to. However, 5 minutes later the the cooling is still off, and the temperature climbed up to 10c before the compressor kicked on. WTF?! Also, the freezer is being stored in the garage of my Florida home @ 91F. Is the STC-1000 not programmed correctly, or is the just Freezer not able to reach such low temps with the external temperature being so high? Thanks!!!!

__________________
SeminoleFan_27 is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-05-2014, 10:02 PM   #2
SC_Ryan
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Dec 2007
Location: Santa Cruz, CA
Posts: 717
Liked 25 Times on 21 Posts
Likes Given: 7

Default

Sounds like the freezer has it's own compressor delay of 5 minutes. A properly functioning freezer shouldn't have any problem cooling below zero in a 91* room.

__________________
Oh no! Bitter beer face!!!
SC_Ryan is offline
SeminoleFan_27 Likes This 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-05-2014, 10:41 PM   #3
day_trippr
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: May 2011
Location: Stow, MA
Posts: 10,348
Liked 1235 Times on 997 Posts

Default

If the freezer is empty and trying to go from 90 degrees down to "cold" and you are measuring the air temperature it's going to cycle like crazy until it reaches equilibrium. I'd be thankful the freezer is protecting itself...

Cheers!

__________________
day_trippr is offline
SeminoleFan_27 Likes This 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-05-2014, 10:44 PM   #4
poptarts
Feedback Score: 4 reviews
Recipes 
 
Join Date: Mar 2013
Location: Laramie, Wyoming
Posts: 944
Liked 202 Times on 144 Posts
Likes Given: 17

Default

put the probe in some water and try again

__________________
POPTARTS
$50 HERMS System
LaramieBrew.Club
poptarts is offline
SeminoleFan_27 Likes This 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply



Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
STC-1000 installed into front of lid of keezer BLAKELYB DIY Projects 42 09-12-2014 09:19 AM
Slight problem dhelegda Bottling/Kegging 1 07-06-2013 06:54 PM
Slight under-attenuation - Is it a problem+advice propush Fermentation & Yeast 8 10-22-2012 03:10 PM
Slight problem, need advice on sediment thrall General Beer Discussion 14 08-11-2011 02:40 PM
Slight problem here... Gtrman13 General Beer Discussion 19 09-09-2010 11:00 PM