Get your HBT Growlers, Shirts and Membership before the Rush!


Home Brew Forums > Home Brewing Beer > DIY Projects > Chillers and Stir Plates > My Stirplate... Cheap and Easy Build...
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-04-2012, 12:33 AM   #901
56Firedome
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aurora, Co
Posts: 9
Default

Wow, Great Thread. I swear I have read this somewhere in the 90 Pages but I can't find it.
I had the fan spinning last night & I was experimenting with different Power Supplies. Today I can't get the Fan to spin at all.
I have the PS wires twisted to the Fan Black & Red wires. The fan "Twitches" but won't spin. WTF?? It worked well enough to fling 1 magnet into my Parts Bin never to be seen again... Fan only ran with 1 combo of polarity. No response the "Wrong" way.
I'm playing with 6V 800MA, 9V 900MA & 12V 1000MA Power Supplies. All 3 Power Supplies give the same result. Fan moves back & forth but won't spin. When Power is off, the Fan will spin effortlessly.
BTW, I have a 1/2" thick Plywood Spacer between the Fan & a Fender Washer, no Magnets.
Any insights would be appreciated.

__________________
56Firedome is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 12:50 AM   #902
djii
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
djii's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Nov 2009
Location: Dallas, TX
Posts: 55
Liked 1 Times on 1 Posts
Likes Given: 4

Default

Try removing the magnets, you've likely de-polarized the fan motors magnets


Quote:
Originally Posted by 56Firedome View Post
Wow, Great Thread. I swear I have read this somewhere in the 90 Pages but I can't find it.
I had the fan spinning last night & I was experimenting with different Power Supplies. Today I can't get the Fan to spin at all.
I have the PS wires twisted to the Fan Black & Red wires. The fan "Twitches" but won't spin. WTF?? It worked well enough to fling 1 magnet into my Parts Bin never to be seen again... Fan only ran with 1 combo of polarity. No response the "Wrong" way.
I'm playing with 6V 800MA, 9V 900MA & 12V 1000MA Power Supplies. All 3 Power Supplies give the same result. Fan moves back & forth but won't spin. When Power is off, the Fan will spin effortlessly.
BTW, I have a 1/2" thick Plywood Spacer between the Fan & a Fender Washer, no Magnets.
Any insights would be appreciated.
__________________
djii is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 01:14 AM   #903
emjay
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 1 reviews
 
emjay's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Toronto, Ontario
Posts: 12,701
Liked 1714 Times on 1602 Posts
Likes Given: 1

Default

Quote:
Originally Posted by djii
Try removing the magnets, you've likely de-polarized the fan motors magnets
That's what I thought, but he specifically said "no magnets".
__________________
emjay is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 02:21 AM   #904
djii
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
djii's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Nov 2009
Location: Dallas, TX
Posts: 55
Liked 1 Times on 1 Posts
Likes Given: 4

Default

no idea what you mean. if you think the fan has no no magnet, I assure you are not correct, you must have one for it to work. may not be perm, but it's a magnet.

__________________
djii is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 02:58 AM   #905
emjay
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 1 reviews
 
emjay's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Toronto, Ontario
Posts: 12,701
Liked 1714 Times on 1602 Posts
Likes Given: 1

Default

Quote:
Originally Posted by djii
no idea what you mean. if you think the fan has no no magnet, I assure you are not correct, you must have one for it to work. may not be perm, but it's a magnet.
No magnets mounted to the fan...
__________________
emjay is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 04:20 AM   #906
djii
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
djii's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Nov 2009
Location: Dallas, TX
Posts: 55
Liked 1 Times on 1 Posts
Likes Given: 4

Default

oic, my bad

__________________
djii is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 05:34 AM   #907
coypoo
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Jun 2010
Location: Cary, NC
Posts: 638
Liked 6 Times on 6 Posts

Default

I got mine working, after some serious digging I found a 5V wall wart and it spins well enough. I have to turn the rheostat to give me the the rpm possible, but I'll take it

__________________

Rowdy Reptile Brewing
http://rowdyreptilebrewing.blogspot.com/

coypoo is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 02:39 PM   #908
ekjohns
Feedback Score: 3 reviews
Recipes 
 
Join Date: May 2009
Location: IL
Posts: 1,387
Liked 20 Times on 19 Posts
Likes Given: 1

Default

I would try another fan if you have one just to try and isolate the problem

__________________
ekjohns is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 04:50 PM   #909
56Firedome
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aurora, Co
Posts: 9
Default

coypoo, I have tried a full range of Wall Warts from 3 VDC, 4.5 VDC, & 7.5 VDC as well as the 6, 9 & 12 VDC I mentioned before. All give the same result. Looks like the problem is the Fan. It's a brand new RS 4" per OP Bill of Materials.
I would return it to RS but I've removed some of the Casting which was in the way of the mounting Nuts/Washers & drilled the Holes out to allow 10-24 Bolts.
I have a 3" Fan in a Computer Case to use as a test mule. I just have to unbury it. No small Task.
Just noticed you are local. LHBS Brew Hut?

__________________
56Firedome is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2012, 05:09 PM   #910
56Firedome
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aurora, Co
Posts: 9
Default

djii, I played with the Magnets but only after I had glued the 1/2" Spacer & Washer to the Fan. I had the same thought about de-polarizing the Motors' Magnets. The fan, on 12V, spun too fast & actually slung one of the Magnets into the Void, never to be seen again.
I got these Magnets at Hobby Lobby. $4.99 for 4. Rated 9 of 10 on the Package. But not Rare Earth Magnets.
I was trying out the different Voltage Wall Warts & 9 V seemed the best. I had them stacked 2 on a side. It's hard to tell which side is "+" & which is "-". I used the Stirbar to detiremine polarity & to place them on the Washer.
I never placed the Magnets directly on the Fan. The problem happened before I glued the Magnets to the Washer.

__________________
56Firedome is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply



Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cheap and easy mashtun build Reddog68 Kettles, Mash Tuns, & Hot Liquor Tanks 17 01-29-2013 04:14 PM
Stirplate build......voltage question. tcMonk Chillers and Stir Plates 8 10-28-2009 07:46 PM
Cheap and Easy Wine digdan Wine Making Forum 13 06-24-2009 11:10 AM
My cheap & easy keg washer jpc Bottling/Kegging 6 04-06-2009 05:12 AM
Cheap, easy? Rob85 Beginners Beer Brewing Forum 7 11-17-2005 12:49 AM



Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS