Get your HBT Growlers, Shirts and Membership before the Rush!


Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Electric Brewing > Contractor not working.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-24-2013, 11:45 PM   #1
BWN
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Dec 2010
Location: Dexter, NY
Posts: 704
Liked 20 Times on 19 Posts
Likes Given: 3

Default Contractor not working.

I am using this diagram for my control panel.

http://www.pjmuth.org/beerstuff/imag...2451-5500w.jpg

The only difference is I have two syl-2352 PID's from Auber. I don't have power to my element outlet for my HLT. I have 120v on both leads on the input side of the contactor but only get a little over 1 volt on the output sides. My BK contactor works fine and I have power all the way to the outlet. I also hear a click when I turn on the power to my BK but nothing when I turn on the HLT. I hooked up the switch for my BK to the contactor and still nothing so I know it is not the switch. I checked continuity from my SSR's to the PID's and that is fine so I know it is not a connection there. Any ideas?

__________________
BWN is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:00 AM   #2
lschiavo
Drinks Beer
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
lschiavo's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Sep 2009
Location: Surrounded by Yoopers
Posts: 4,003
Liked 794 Times on 530 Posts
Likes Given: 548

Default

Check the voltage across the contactor coil. You may have a bad neutral connection. You may have a bad coil or something other than a 120V coil.

__________________
lschiavo is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:13 AM   #3
BWN
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Dec 2010
Location: Dexter, NY
Posts: 704
Liked 20 Times on 19 Posts
Likes Given: 3

Default

I just checked and I have 120v across the coil. I know the neutral is good because I have the neutral to the good contactor jumpered from this one. I just checked the sticker on the sides of the contactors and they are the same.

__________________
BWN is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:17 AM   #4
WAORGANY
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
WAORGANY's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Apr 2010
Location: Northern NY, NY
Posts: 472
Liked 14 Times on 12 Posts
Likes Given: 38

Default

Quote:
Originally Posted by BWN View Post
I just checked and I have 120v across the coil. I know the neutral is good because I have the neutral to the good contactor jumpered from this one. I just checked the sticker on the sides of the contactors and they are the same.
You can have my PID and we will call it good! Thats wild its not working..
__________________

RLTW!

WAORGANY is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:19 AM   #5
WAORGANY
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
WAORGANY's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Apr 2010
Location: Northern NY, NY
Posts: 472
Liked 14 Times on 12 Posts
Likes Given: 38

Default

Quote:
Originally Posted by BWN View Post
I just checked and I have 120v across the coil. I know the neutral is good because I have the neutral to the good contactor jumpered from this one. I just checked the sticker on the sides of the contactors and they are the same.
Let me know if you need anything or want to come over and look at mine but I am sure they are wired about the same.
__________________

RLTW!

WAORGANY is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:19 AM   #6
lschiavo
Drinks Beer
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
lschiavo's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Sep 2009
Location: Surrounded by Yoopers
Posts: 4,003
Liked 794 Times on 530 Posts
Likes Given: 548

Default

Sounds like it may be a bad coil. You could disconnect both and compare readings with an ohm meter.

__________________
lschiavo is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:22 AM   #7
BWN
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Dec 2010
Location: Dexter, NY
Posts: 704
Liked 20 Times on 19 Posts
Likes Given: 3

Default

Quote:
Originally Posted by WAORGANY View Post
Let me know if you need anything or want to come over and look at mine but I am sure they are wired about the same.
I'm pretty sure it is wired right. I have it wired exactly like the other one and I just double checked the diagram and it is correct. If it is a bad contactor I don't mind replacing it I just want to make sure it isn't something else?
__________________
BWN is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:25 AM   #8
BWN
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Dec 2010
Location: Dexter, NY
Posts: 704
Liked 20 Times on 19 Posts
Likes Given: 3

Default

Quote:
Originally Posted by lschiavo View Post
Sounds like it may be a bad coil. You could disconnect both and compare readings with an ohm meter.
Are you saying disconnect the hot and the neutral on both coils and measure the ohms? Then compare them to each other.
__________________
BWN is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:42 AM   #9
lschiavo
Drinks Beer
HBT_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
lschiavo's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Sep 2009
Location: Surrounded by Yoopers
Posts: 4,003
Liked 794 Times on 530 Posts
Likes Given: 548

Default

Quote:
Originally Posted by BWN View Post
Are you saying disconnect the hot and the neutral on both coils and measure the ohms? Then compare them to each other.
Yes. They should measure close to each other.

Also, try to work the contactor manually. Usually you can push in the contacts with a screwdriver or something. It may just be hung up. I've seen new ones do that before.
__________________
lschiavo is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-25-2013, 12:50 AM   #10
BWN
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Dec 2010
Location: Dexter, NY
Posts: 704
Liked 20 Times on 19 Posts
Likes Given: 3

Default

I got 330 on the good one and OL on the bad one. I'm not sure I can push it in manually. I'll look and see.

__________________
BWN is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply



Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is it working? Noz03 Cider Forum 11 08-14-2013 10:39 PM
it is working well! Kemah All Grain & Partial Mash Brewing 2 03-04-2012 10:09 PM
Working out ABV renshaw Beginners Beer Brewing Forum 6 06-15-2011 11:09 PM
Something I've been working on.... Dude Label Display & Discussion 9 02-19-2007 05:57 PM



Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS