New Giveaway - Wort Monster Conical Fermeneter!

Home Brew Forums > Home Brewing Beer > Fermentation & Yeast > yeast stopped... 2 day ferm?




Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-09-2011, 06:51 PM   #1
year2beer
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2011
Location: huntsville, alabama
Posts: 135
Liked 3 Times on 3 Posts

Default yeast stopped... 2 day ferm?

Simple question...

Brewed a 4.25 gallon batch of cream stout. OG 1062

Pitched a wyeast London ale 1028... never started... took 2 weeks to get here usps! So I re-pitched muntons dry (hydrated) ...

After 2 days fermentation has stopped... will it start up again? There has been no more than a 4 degree temperature range....

Should I risk contamination... take a gravity reading this early? Or... let it ride?



__________________
year2beer is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-09-2011, 06:54 PM   #2
IffyG
Feedback Score: 1 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Nashville
Posts: 1,387
Liked 60 Times on 49 Posts
Likes Given: 20

Default

Let it sit for a few more days and then take a hydro sample.



__________________
IffyG is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-09-2011, 06:54 PM   #3
PoppinCaps
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Sep 2011
Location: Durham, NC
Posts: 326
Liked 2 Times on 2 Posts

Default

Yep, take a reading. No harm in it if you're clean, and then you'll know for sure.

Or wait, like Iffy said, but I'm more impatient than most here. Once you start using starters, you'll never have to worry again.

__________________
PoppinCaps is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-09-2011, 06:55 PM   #4
TyTanium
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3,948
Liked 537 Times on 378 Posts
Likes Given: 415

Default

What do you mean "fermentation has stopped"? Judging by airlock activity? Krausen falling? None of these IME are reliable signs - every fermentation is different, some are super fast. Take a gravity reading & stop wondering. Plus samples taste good.

__________________
TyTanium is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-09-2011, 07:09 PM   #5
year2beer
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2011
Location: huntsville, alabama
Posts: 135
Liked 3 Times on 3 Posts

Default

Ill wait a week per my original plan... and take a reading Sunday night.

Krausen has dropped... airlock is stopped. I haven't found any leaks... I figure one of 2 things happened:

The wyeast was a ridiculously slow starter...
OR the 12 grams of dry, was beastly.

I'll be patient for now... I've seen a lot of you tube videos of yeast getting second, and third winds...

Thanks guys!

__________________
year2beer is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-11-2011, 08:47 PM   #6
year2beer
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2011
Location: huntsville, alabama
Posts: 135
Liked 3 Times on 3 Posts

Default

Decided to brew today... and thought while I'very got.everything out, I might as well take a gravity measurement. I'm sitting right at 1.030 after 4 days... right o. Schedule. Beer tastes great too, just young! No worries... now its just a waiting game.

Later. J

__________________
year2beer is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-14-2011, 06:31 PM   #7
year2beer
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2011
Location: huntsville, alabama
Posts: 135
Liked 3 Times on 3 Posts

Default

OK now I'm confused...

Just brewed a Porter. OG 1040, Pitched 11g of S-04...

72 hours and nothing...even checked the gravity... and still nothing. Temp hasn't budged from 64 degrees???

I used a muntons no boil kit w/ hops pre added, and brought it up to 200F, just to keep it sanitary. ITALY SUCKS TO BREW IN! Grains/extract are WAY over priced...but kits are dirt cheap (now I know why) !

Did I ruin this batch by almost boiling it? Or did I just get a crappy batch of yeast?

Thanks,

J

__________________
year2beer is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-14-2011, 06:35 PM   #8
rjsnau
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Feb 2011
Location: Phoenix, AZ
Posts: 214
Liked 9 Times on 8 Posts
Likes Given: 7

Default

Quote:
Originally Posted by year2beer View Post
OK now I'm confused...

Just brewed a Porter. OG 1040, Pitched 11g of S-04...

72 hours and nothing...even checked the gravity... and still nothing. Temp hasn't budged from 64 degrees???

I used a muntons no boil kit w/ hops pre added, and brought it up to 200F, just to keep it sanitary. ITALY SUCKS TO BREW IN! Grains/extract are WAY over priced...but kits are dirt cheap (now I know why) !

Did I ruin this batch by almost boiling it? Or did I just get a crappy batch of yeast?

Thanks,

J
What was the temp when you pitched the yeast?
__________________
rjsnau is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-14-2011, 07:13 PM   #9
year2beer
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Oct 2011
Location: huntsville, alabama
Posts: 135
Liked 3 Times on 3 Posts

Default

Around 85F

__________________
year2beer is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-14-2011, 07:39 PM   #10
TyTanium
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3,948
Liked 537 Times on 378 Posts
Likes Given: 415

Default

That would stress the yeast but certainly wouldn't kill it.



__________________
TyTanium is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools
Display Modes