Ss Brewing Technologies Giveaway!

Home Brew Forums > Home Brewing Beer > General Techniques > Fermentation Question
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-19-2007, 10:26 PM   #1
dnolan
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 7
Default Fermentation Question

On Saturday night, I boiled up my first batch of beer from a extract malt kit (True Brew IPA). I believe I followed the instructions accurately except on the advice of a friend, I substituted a WLP-001 yeast for the yeast that came with the kit. After cooling, I transferred the wort to the primary (which in my case is the 6.5 gallon bucket with air lock) and now two days later, I don't see much happening. I have what seem to be stationary air bubbles in the air lock and see no bubbles breaking the surface. Please forgive my ignorance, but is this normal at this stage or is this evidence of lousy fermentation and what should I be looking for to indicate that things are OK?

__________________
dnolan is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-19-2007, 10:29 PM   #2
bradsul
Flyfisherman/brewer
HBT_LIFETIMESUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
bradsul's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Sep 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 4,908
Liked 22 Times on 20 Posts
Likes Given: 4

Default

Bubbles in the airlock aren't a reliable method of determining fermentation. Did you receive a hydrometer with your kit? If not I would go and purchase one. Only the hydrometer can accurately tell you how your fermentation is progressing.

At any rate, leave it until at least this saturday before you start worrying about it. Beer is actually pretty hard to screw up as long as your sanitation is good.

Edit: Welcome to HBT and congrats on the first batch!

__________________
Brad
Canadian Brewers Unite!


Projects: Sylvania Kegerator Conversion, Tower Cooling, Grain Milling Station
bradsul is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-19-2007, 10:35 PM   #3
dnolan
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 7
Default

I received a hydrometer with the kit and the specific gravity was 1.050 before I sealed up the bucket. This is consistent with what the kit said it should be. I will wait until the weekend and take another reading. Is there anyway to determine if things are going well without opening things up and taking the specific gravity?

__________________
dnolan is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-19-2007, 10:43 PM   #4
Joker
Feedback Score: 0 reviews
 
Joker's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Orygun
Posts: 1,954
Liked 15 Times on 15 Posts
Likes Given: 4

Default

If the lid is not on tight you won't get any bubbles they will escape out the side.

Waiting and taking the reading is about all you can do.

Welcome to HBT and your new hobby patience with a side of brewing.

It gets better everyone panics over there first born.

__________________
Joker is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-20-2007, 01:15 AM   #6
eviljafar
Feedback Score: 0 reviews
 
eviljafar's Avatar
Recipes 
 
Join Date: Jul 2007
Location: Montreal Canada
Posts: 105
Default

I guess you put the yeast in after you cooled?

Personally I like to take the lid off my pail afer a few hours and have a look and see if there's a krausen. I don't use an airlock on my primary so I'm never going to see bubbling. Once I know fermentation is going I usually check it every couple of days. When the krausen has completely gone I start taking SG readings and when the SG is steady over 2-3 days I rack to the secondary.

Waiting a week and taking a reading is good advice though, the more you take the lid off the more opportunity for infection. It's incredibly unlikely your yeast wasn't viable and it will take about a week for "on the top of the can" dry yeast to finish fermentation.

__________________
I see your Krausen is as big as mine!
eviljafar is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-20-2007, 01:44 AM   #7
Old_Brewer
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Carmine, TX
Posts: 106
Liked 2 Times on 2 Posts
Likes Given: 7

Default

I agree with all of the good advice from the others. Next time aerate the wort before pitching. You could also use a yeast nutrient. I usually use less than the recommended amount of 1 teaspoon per gallon.

I’m not familiar with the yeast that you used. I like to let the yeast bloom if it is a dry yeast, and actually make a starter. Your yeast seems to be a liquid. Was it a vial or in a package that you smack and then let it “puff’ up?

One of the nice things about this hobby is that you can keep it pretty simple, or make it more complex. Just keep it sanitary!

__________________
Old_Brewer is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-20-2007, 02:27 AM   #8
dnolan
Feedback Score: 0 reviews
Recipes 
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 7
Default

Thanks for the help....I feel a lot more confident after discussing this issue with you guys.

__________________
dnolan is offline
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply



Quick Reply
Message:
Options
Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fermentation Question mroberts1204 Beginners Beer Brewing Forum 10 06-08-2009 12:40 PM
Fermentation Question Mesa512 Beginners Beer Brewing Forum 3 03-14-2009 02:54 AM
Fermentation Question mortimer77 Beginners Beer Brewing Forum 3 12-28-2008 10:02 PM
Another Fermentation Question OblivionsGate Beginners Beer Brewing Forum 11 09-12-2007 01:14 AM
Fermentation question ratm4484 Beginners Beer Brewing Forum 6 12-01-2006 01:40 AM